Kadonneen NDB-majakan metsästys

Tämä tarina kertoo Kangasniemen NDB-majakan paikannusoperaatiosta kesäkuussa 1999.

Part One

Oli 7.6.1999 ja lämmin kesäpäivä oli kääntymässä illaksi. Radiomuseolla oli pidetty toissapäivänä rompepäivä ja mukaan sieltä oli tarttunut teknillisen kirjallisuuden ohella pari vanhaa transistoriradiota á 5 mk. Näitä oli pari iltaa tutkittu ja toinen saatu toimimaan pelkällä puhdistuksella ja asteikkonarun korjaamisella. Molemmat radiot on varustettu LW-alueella, mikä olikin tärkein syy kapineiden hankintaan. Näillä kun pääsisi viimeistään pienen modifioinnin jälkeen kuuntelemaan ja paikantamaan ilmailun NDB/locator majakoita.

Toimintakuntoon saatu radio on arviolta 60-luvun tuotetta ja JVC Nivico -merkkinen. Laitteessa on puukuoret, MW/LW/ULA -alueet ja se toimii neljällä isolla 1.5V paristolla. Radiota kokeillessani havaitsin LW-taajuusalueen riittävän ainakin aluksi sellaisenaan ylärajataajuuden ollessa noin 350 kHz. Tälläisenäänkin sillä kuului hyvin kaksi Tikkakosken kolmesta majakasta: 306 'L' ja 296 'JYV'.

Radion ferriittiantennin suuntakuvio osoittautui mainioksi: kahdeksikon muotoisen kuvion minimikohdat olivat todella terävät. Tätä ominaisuutta hyödynnetään varsinaisessa suuntimisessa. Kun viritin radion JYV-majakan taajuudelle ja kääntelin ympäri vaakasuunnassa, löytyi selvät minimikohdat joissa lähete lakkasi kuulumasta kokonaan. Tällöin lähetin on antennin jomman kumman pään suunnassa. Siirrettyäni saamani suunnan kartalle kompassin avulla ja verrattuani sitä majakan todelliseen sijaintiin totesin suunnan olevan hyvin tarkka. Virhettä aiheutuu lähinnä radion oikean asennon löytämisestä lähetettä kuuntelemalla - laitteessa kun ei ole S-mittaria sekä suunnan siirtämisesta kompassiin ja siitä kartalle.

Radio vaikuttaa tarkoitukseen sopivalta ja keli on kohdallaan. Kaikki Tikkakosken majakat on jo saatu muilla keinoin paikannettua joten katse on suunnattava hieman kauemmaksi. Seuraavaksi lähin NDB-majakka löytyisi Kangasniemeltä. Majakan tunnus on KAN ja vahva lähete löytyy taajuudelta 331 kHz. Majakka kuluu jotenkuten jo kotona kunhan radio on oikein päin. Sinne siis.

Reissuun piti tietysti ottaa erinäisiä varusteita. Matka ei ole järin pitkä mutta varsinaisen suuntimoradion ohella muutamat apuvälineet ovat tarpeen. Mukaan otin GPS-paikantimen, kompassin ja kartan sekä kameran majakan ikuistamista varten. Käytin tavallista GT-karttaa mutta peruskartta helpottaa etsintää huomattavasti jos tietää karkeasti mistä majakkaa etsiä. Apua saattaa tulla jopa liikaa; majakkojen lähetinlaitekopit kun yleensä näkyvät niissä. Näin varsinainen radiopaikannuksen mukanaantuoma jännitys ja hohto katoavat.

Tien päälle. Opel syttyy käyntiin tapansa mukaisesti kunhan virta-avainta vähän näyttääkin sille. Viimeinen varmistus että kaikki tarpeellinen on matkassa, hittimusiikki riittävän kovalle ja liikkeelle. Skannerin valta2-taajuusluettelo paljastaa majakan sijaintipaikaksi "kangas" joka ei paljon kerro. Tämän niminen paikka löytyi kuitenkin Kangasniemen kunnan Taulun kylän liepeiltä. Aluksi siis sitä kohti.

19.10 Lähtö Jyväskylästä 0 km
19.21 Käynti huolto-asemalla, jossa ilmaa toiseen eturenkaaseen. 3 km
19.31 1. suuntima Vaajakosken savonmäestä, 108° 12 km
20.01 2. suuntima, Lievestuoreelta vähän matkaa Mikkeliin päin, 140° 34 km
Jo kaksi ensimmäistä suuntimaa viittaavat vahvasti siihen että majakka on jossain aivan muualla kuin Taulun suunnassa. Jatkan kuitenkin alkuperäisen reittisuunnitelman mukaisesti.
20.12 3. suuntima, viisi kilometriä Mikkeliin päin, 118° 39 km
Käännyin Tauluun vievälle tielle Toivakan asevarikon suuntaan.
20.27 4. suuntima, "kangas" Taulun kylästä, 127° 47 km
Majakka ei ole todellakaan siella missä aluksi epäilin. Suuntimat viittaavat vahvasti siihen että majakka on aivan Kangasniemen taajaman tuntumassa.
20.37 5. suuntima, "vuorinen" , 117° 50 km
Ajelin vauhdilla Toivakka - Kangasniemi -tielle nro 442 ja sitä lähdin Kangasniemelle päin.
20.53 6. suuntima, Metsähallituksen siemenviljelys 228 Karminkangas, 105° 61 km
21.10 7. suuntima, ristikangas, 92° 72 km
Hienoa! Suuntimat alkavat selvästi muuttua lähestyttäessä Kangasniemeä. Majakka löytyy selvästikin jostain aivan Kangasniemen keskustan läheisyydestä sen pohjoispuolelta.
21.33 8. suuntima, pylvänälä, 80° 87 km
Pientä harhailua kangasniemellä etsien sopivan rauhallista suuntimapaikkaa joka löytyisi myös kartasta. Tarkoituksena löytää paikka jolta suuntima menisi mahdollisimman paljon ristiin aikaisempien kanssa jotta paikkannusta saisi tarkennettua itä-länsi -suunnassa.
21.45 9. suuntima, leppäniemi, 12°
Mitä ilmeisemmin majakka löytyy 13-tien pohjoispuolelta Kangasniemeltä pohjoiseen vievän tien nro 447 itäpuolelta läheltä mallosjärveä.
22.15 Harhailua valtatiellä.
13-tien edestakaisin sahaamisen perusteella majakka vaikuttaa siltä että majakka on aivan tien vieressä paljastamatta kuitenkaan itseään. Signaali alkaa kuitenkin olla kohdin niin voimakas ettei suuntakuvion minimiä voi enää havaita ja suuntiminen on mahdotonta.
22.30 "Harjoituksen" keskeyttäminen 120 km
Illan pimetessä ja motivaation laskiessa päätän jättää "lähitaistelun" tuonnemmaksi ja lähteä paluumatkalle kohti Jyväskylää. Kyllä harmittaa kun ei löytynyt. Autosteroissa soi Whamin "Wake me up before you go-go" ...
23.20 Takaisin Jyväskylässä. Tämä ei jää tähän. 193 km

Part Two

22.6.99 iltana iski jälleen tekemisen puute. Sään ollessa kaunis mieleen tuli käydä hoitamassa "Kangasniemen keikka" loppuun. Tuumasta toimeen. Varustus oli sama kuin edelliselläkin kerralla. Tällä kertaa ollaan paljon viisaampia ja lähietäisyydelle pääsee nopeasti ilman ylimääräisiä kiemuroita.
19.25 Lähtö Jyväskylästä. 0 km
19.49 Lievestuore 28 km
20.12 Kangasniemi, jaloittelu- ja tuumaustauko huoltoasemalla. 69 km
Tovin karttaa tutkittuani päädyin lähtemään Kangasniemeltä pohjoisen suuntaan ja takaisin 13-tielle mallosjärven rantaan tuovaa soratietä. Etsin majakkaa "aistivaraisesti" tien varresta ja pysähdyin eräälle aukeammalle tien osalle suuntiakseni. Signaali oli kuitenkin tässä kohden liian voimakas suunnittavaksi. Tässä kohti olisi pitänyt jo aavistaa jotain. Edellisella reissulla olin mielestäni saanut paikannettua majakan aivan järven rantaan 13-viereen. Lähdin siis sinne.
20.27 Mallosjärvi, reinikkaalaan vievä tie. 75 km
Jalkautuminen, tarpeelliset kamppeet mukaan ja maastoon. Lähdin järven etelärantaa itään päin aluksi umpimetsää kulkien. Radio antoi selvän suunnan joten mikäs siinä kun menee minne se neuvoo. Vähän matkaa kuljettuani alkoi kesämökkejä tulla vastaan riesaksi asti. Ilman muuta ne kaikki piti tarkistaa ettei vaan olisi majakkaa kätketty jonkun tontille. Pikku hiljaa alkoi sortseissa metsässä/viidakossa kahlaaminen tympimään ja epäilykset kulkusuunnan oikeellisuudesta herätä. Pari kilometriä tetsattuani havaitsin signaalin heikkenevän. Selvä, väärään suuntaan ollaan menossa. Siis takaisin autolle, tällä kertaa tietä pitkin. Mitähän lienevät mökkiläiset ajatelleet äijästä, joka ravaa radion kanssa pitkin pusikoita kuunnellen välillä mystistä sähkötystä.

Autolle päästyäni otin kunnon suuntiman läheisen pellon laidasta, tällä kertaa päin vastaiseen suuntaan. Radion osoittamassa suunnassa näyttäisi olevan pieni mäentapainen. Siellähän majakka voisi hyvinkin olla. Kamat autoon ja keula takaisin päin. Käännös soratielle jota pitkin eteenpäin samalla tienvarsia tarkkaillen. Samaa tietähän olen ajanut jo kertaalleen kummallakin reissulla. Sivuteille en kuitenkaan ole lähtenyt harhailemaan.

Vajaan kilometrin päässä 13-tiestä tieltä vasemmalle erkanee todella hikinen kärrytie jota näyttää ajetun viimeaikoina lähinnä traktorilla. No, tien huonokuntoisuus ei ole ennenkään paljon merkinnyt. Tien vieressä on näemmä tehty halkoja. Ei mutta mikäs perhanan kontti tuolla näkyy!?

21.26 "Huraa! Huraa! -huusivat lapset ja taputtivat karvaisia kämmeniään." 76 km
No siinähän se perhana viimeinkin on. Eipä yhtään sen kummemman näköinen kuin kotopuolen JYV-majakkakaan. Vaaleanharmaa kontti josta muutaman kymmenen metrin päässä puisen aitauksen sisällä itse antenni. Antenni on, kuten kaikki aiemmin tapaamani, vertikaalipolaroitu muoviharustettu putki jonka yläpäässä on suurikokoinen kapasitanssihattu. Rakenne tuo mieleen sateenvarjon. Antennin suhteellisen pienestä koosta johtuen tarvittava antenninvirityslaite on myös aitauksessa. Virittimestä antenniin lähtevä syöttöjohto vaikuttaa tavalliselta eristetyltä johtimelta. Ei siis mitään koksia. Antennin syöttöimpedanssi on suuri ja niinollen myös syöttöjännite. Virittimen kyljessä on varoitusteksti "High Voltage" joka tarkoittanee tässä tapauksessa ainakin yhden kilovoltin jännitettä. Antenni on tyypilliseen tapaan hyvin maadoitettu. Betonijalustasta lähtee säteettäin lankoja maahan.
21.47 Lähtö paluumatkalle kohti Jyväskylää. 76 km
Sijainti GPS:ään, muutama kuva antennista ja kopista ja niin ollaan valmiita paluumatkalle, tällä kertaa kuitenkin hieman iloisemmissa merkeissä. Niin tuli ensimmäinen NDB-majakan radiopaikannus saatettua päätökseen.

MOT.

  1. Älä ota liikaa suuntimia. Sitä mukaa kuin kohteen sijainti tarkentuu, luovu vanhimmista suuntimista, jotka ovat kaiken epätarkimpia. Ne vain harhauttavat. Tässäkin tapauksessa ensimmäinen suuntima meni 13 km sivuun. Kolmeen viimeisimpään suuntimaan uskoen olisin päässyt heti alle sadan metrin päähän kohteesta.
  2. Pukeudu sopivasti ja varaa suuhunpantavaa. Metsässä sopimattomissa kuteissa nälissään rämpiminen alkaa syömään miestä.
  3. Elä tee mitään turhia oletuksia. Tee päätelmäsi ainoastaan saamiesi suuntimien perusteella. Näin toimien olisin säästynyt turhalta vauhdinhakulenkiltä ensimmäisellä reissulla. Oletin myös turhaan majakan olevan järven rannassa, jossain kosteikossa. JYV-majakka näet on suopellolla.
  4. Mikäli mahdollista varaa mukaan myös kenttävoimakkuusmittari tms. jolla voi suorittaa lähipaikannusta.
  5. Valitse suuntimapaikat huolella siten, että suuntimalinjat kohtaavat toisensa 90° kulmassa. Tarkkuus paranee.
  6. Mikäli käytät GT-karttaa, etsi suuntimalinjojen leikkauskohdista kartalle merkittyä metsäaukkoa tms. sopivaa kohtaa. Tarkasti katsoen em. kolmen viimeisen linjan leikkauskohdan vieressä on karttaan merkitty pieni aukko josta majakka sitten lopulta löytyikin.
  7. Varaa runsaasti aikaa. Paikannuksesta menee maku jos on liian tiukka aikataulu.
Kangasniemen majakka on sittemmin purettu, eikä paikan "radioaktiivisesta" historiasta kerro kuin tekstillä "331 KAN" varustettu antennin betonijalusta ja kaapelin päät entisellä laitekopin paikalla.
"Jos aiot paikantaa ilmailumajakoita, toimi heti. Huomenna se voi olla myöhäistä." :)

© Harri Pietiläinen 2000

koti.mbnet.fi/~acme/ndbhunt.htm